Inner City Outreach Young Mom’s Program Renovation Campaign @ Eva Rothwell Resource Centre

When the doors closed after 90 years at Robert Land Elementary School in Hamilton, proud neighbours and concerned citizens rallied together with one common goal in mind – creating a home for innovative programs and services aimed to help improve the quality of life and enhance the social well-being for neighbourhood families. In 2006, the Eva Rothwell Resource Centre opened its doors and its hearts to the community. The centre has since been a leader in creating a better community in the Hamilton area inspiring bigger dreams and unlocking hidden potential in all the people it has the opportunity to interface with.IMG_0847

In 2015 Ira McDonald Construction was introduced to a partnering opportunity with the Inner City Outreach Ministry  Young Mom’s Program.  As a family-owned and operated company, IMC strongly embraces and fosters family values, therefore this was a very welcomed partnership and we were ecstatic to help support such a wonderful program.  The Young Moms program regularly hosts Young Moms and their children at the Centre. The Renovation Campaign was an initiative created to provide an inviting and comfortable space for the young moms and their children to come together and connect with their peers for mentoring, support and friendship. The basement space where the group met had a cold institutional like feel and the Program Director, Don MacVicar, realizing the need to upgrade the interior space, approached Ira McDonald Construction to help with an interior upgrade.   IMC staff, along with their industry colleagues and subcontractors, volunteered their time, expertise, labour and materials to help give the space a much-needed facelift.

The Inner City Outreach Young Mom’s Program was developed to help improve quality of life and enhance social well-being in the community thus create a better environment to raise a child in the high risk area of Hamilton.  The success of the renovation campaign was dependent on the support and expertise of our community partners.  IMC reached out to many industry colleagues for partnership at various levels of the renovation process, and we are amazed at the overwhelming positive response we have received. We have had VCT Tiles, Paint, Drywall, Electrical Conduits, Sockets, Lighting, HM Doors and Door Frames and various other labour components donated. The Grand Opening of the newly renovated space was held on September 26th. To find out more information about this program, please contact Keziah Folarin-Babatunde.

IMG_2280

Left to Right: Chief of Police Eric Girt, Don MacVicar, Deputy Chief Ken Weatherill

IMC Staff

IMC Staff

IMG_0891

In Recognition…

 

Edited November 3rd, 2016: It is projects and efforts like this that make a real change – Individually, for companies like ours, and in the community! The space is now open and is being enjoyed by the participants of the Young Moms Program. “We Love it” according to one mom interviewed in this wonderful article published in the Hamilton Spectator: A new room for young moms. IMC is honoured to be involved in this community initiative, and are proud of all our industry colleagues and subcontractors who contributed . A special thank you to our Keziah Folarin-Babatunde for her dedication and efforts in the project.

The New Space

The New Space

Keziah Folarin-Babatunde and Chief Girt

Keziah Folarin-Babatunde and Chief Girt

The New Space

The New Space

RBG – Rock Gardens Rejuvenation Project

As a follow up to one of our previous posts found here, IMC is proud to share some news on the Royal Botanical Gardens – Rock Gardens Rejuvenation Project.

Rebuilding the original rock gardens, constructed more than 80 years ago, and constructing a new Visitor Centre has been an exciting program since the project’s inception.  Many memories have been created over the years at the Rock Gardens and IMC is taking great pride in helping to not only preserve those special moments, but create many more for generations to come.

The interest and excitement is growing as this iconic project becomes so much more visible and publicized. We are thrilled to share the below images, and encourage all to take a look at the below links, for some great media coverage and videos on the Gardens and the Rejuvenation project as a whole.

Recent Photo of Visitor Centre
RBG_8532

 
Google Earth Image
Google Earth image RBG
It’s been a busy summer at IMC! If you have any questions, please don’t hesitate to email us at info@iramcdonald.com.
Don’t forget to follow us on Twitter and LinkedIn

“The renovations being made to the garden will allow RBG to present one of their signature spaces in a brand new way – respecting the heritage, look and feel of a historic past, and celebrating a new era with a modern, beautiful, sensitive and significant renovation. The rejuvenation will provide more green space, horticultural beauty, accessibility for visitors of all ages and brand-new, world-class facilities.” rbg.ca

2014-12-19 16.09.33

Unique Roof Frame Assembled at RBG Rock Garden Visitor Centre

This past week, Ira McDonald Construction reached an important milestone in the Royal Botanical Gardens’ Rock Garden Rejuvenation Project, which will modernize the iconic landmark with barrier-free access to the lower bowl, upgrades to the historic Tea House, and a new Visitor Centre.

The new Visitor Centre, designed to hold up to 150 patrons for weddings and other special occasions, will feature a one-of-a-kind roof system inspired by the fundamental building block of nature – the leaf. These photos, captured by IMC’s Ben McIntee, show the glulam framing during its assembly, which was co-ordinated by IMC Site Superintendent Tom VanFleet.

Glued Laminated Timber, or ‘glulam’, is composed of dimensioned timber bonded together and laminated to ensure weather resistance. It is lighter than both steel and concrete, and takes less fossil fuel energy to manufacture, which makes it the perfect material for use in the Royal Botanical Gardens.

“I am proud to be a part of this modern monumental marvel, its sight is inspirational.”

-Ben McIntee

Information about the Rejuvenation and fundraising details are available on RBG’s Website.

2014-12-17 09.50.28

2014-12-17 11.51.42

About the Rock Garden:

Built in 1930-31 on the site of an abandoned gravel pit, the 2.43-hectare (6-acre) Rock Garden was RBG’s first major display garden. Before its transformation, the surrounding area was littered with billboards and old shacks. As part of a make-work beautification project during the Depression, tons of weathered limestone rocks were brought in from nearby quarries to create the garden’s structure and its charming, irregular network of staircases, linked ponds, bridges, and waterfalls. Decades later, the rocks look as though they’ve been in place forever.

A worker pours high-density concrete at the CANS-PIE facility on September 24th, 2014. (Photo Credit: Ken Johnson, IMC Project Manager)

A worker pours high-density concrete at the CANS-PIE facility on September 24th, 2014. (Photo Credit: Ken Johnson, IMC Project Manager)

Hot Cells Project Uses Highest Density Concrete Ever Poured in Canada

On September 24th, Ira McDonald Construction, as construction managers, began pouring the highest-density concrete ever used in Canada for the Centre for Advanced Nuclear Systems’ Post-Irradiation Examination (CANS-PIE) facility at McMaster University.

The CANS-PIE facility will be a heavily shielded research lab at McMaster University where highly radioactive samples can be examined and manipulated remotely. Researchers will use this facility to examine the behaviour of materials used in operational nuclear reactors and Generation IV Reactor technology, as well as isotope research.

Because of the high levels of radiation released by ‘hot’ samples, shielded facilities made of steel, lead, specialty glass, and specially-formulated concrete are necessary to protect researchers. Regular concrete has a density of between 1400 kg/m3 to 1900 kg/m3, compared to the concrete used in the CANS-PIE facility, which has a density of over 5000 kg/m3.

“Besides the fact that we’re using unprecedented materials, we’re working in an occupied facility and a small physical space, which makes this project particularly complex. For projects like this to succeed, everyone has to be working closely together. It was great to see representatives from all of the contractors, consultants, and clients involved attending yesterday’s pour – it speaks to how invested all parties are in this groundbreaking project.”

– Ken Johnson, IMC Project Manager

In order to provide adequate protection against radiation, the concrete formulation uses large quantities of iron aggregate, which results in a mix that is too heavy to use conventional equipment like concrete pumps. Instead, concrete was poured the old-fashioned way – using one-tonne buckets.

The confined space and unprecedented building material presented unique challenges during the pouring process. (Photo Credit: Ken Johnson, IMC Project Manager)

The confined space and unprecedented building material presented unique challenges during the pouring process.

Because of the extraordinary density of the concrete, one-tonne buckets were used instead of pumps.

Because of the extraordinary density of the concrete, one-tonne buckets were used instead of pumps.

About the Centre for Advanced Nuclear Systems:

McMaster’s Centre for Advanced Nuclear Systems is scheduled to open in 2015, and will utilize infrastructure like the CANS-PIE facility and McMaster’s existing nuclear research program to study the effects of radiation on reactor components. The CANS-PIE lab will be the only one of its kind located in a university campus, according to the program director, Dr. John Luxat, a professor at McMaster’s Department of Engineering Physics and the NSERC/UNENE Industrial Research Chair in Nuclear Safety Analysis.

Read More: McMaster Daily News